Elektronik

Elektronik

Elektronik finns i nästan alla saker vi har omkring oss. Den är nödvändig för att mobiltelefoner, bilar, energisystem och medicinteknisk utrustning ska fungera på ett säkert, bekvämt och effektivt sätt. Som elektronikingenjör kommer du att vara med och skapa nya produkter eller utveckla och förbättra sådana som redan finns.

Grunden i utbildningen är obligatoriska kurser i elektronik, datorteknik, matematik, programmering, mätteknik och reglerteknik. Utöver dessa fördjupar du dig genom ett stort utbud valfria kurser. Det tekniska innehållet kompletteras med träning i muntlig och skriftlig kommunikation samt kurser i ledarskap och industriell ekonomi.

Elektronikprojekt varje år

Varje år genomför du minst ett större elektronikprojekt i grupp, där du utformar specifikationer, designar och bygger kretsar, testar konstruktionen och presenterar resultatet. Hela processen är anpassad efter arbetssättet på dagens elektronikföretag och ger dig värdefull erfarenhet inför yrkeslivet.  

Du lär dig hur elektroniken fungerar och hur den kan användas för att utveckla ännu bättre produkter. Du kommer att ha kunskap inom flera områden såsom fysisk elektronik, mätinstrument och logikanalysatorer, samt virtuell elektronik där du med datorns hjälp konstruerar kretsar och simulerar deras funktion innan de tillverkas. Att hitta smarta lösningar för både digitala och analoga elektroniksystem blir ett naturligt arbetssätt för dig.

Vass forskning

Du studerar i en av Sveriges främsta miljöer för utbildning och forskning inom elektronik. Forskningen vid LiU har bland annat resulterat i supersnabba processorer och framgångsrika avknoppningsföretag. Utbildningen ger dig både en högskoleingenjörsexamen och en kandidatexamen.